
Σε τροχιά ριζικών αλλαγών μπαίνει η προνοιακή πολιτική της χώρας, με την κυβέρνηση να προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων, αλλά και στην αναθεώρηση του συνολικού πλαισίου ενισχύσεων προς τους πολίτες. Ο στόχος διττός: πλήρης διαφάνεια και εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών, με ταυτόχρονη ενίσχυση όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.
Το πρώτο βήμα γίνεται μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο δόθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού μητρώου, όπου θα καταγράφονται όλα τα κοινωνικά επιδόματα και οι ενισχύσεις, είτε πρόκειται για χρηματική παροχή είτε για είδος (π.χ. παιδικά, θέρμανσης, αναπηρίας, ενοικίου, φορολογικές ελαφρύνσεις). Στο μητρώο θα καταγράφονται επίσης και όλοι οι δικαιούχοι, επιτρέποντας για πρώτη φορά την πλήρη χαρτογράφηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων.
Αναμόρφωση με στόχο την αποτελεσματικότητα
Σε δεύτερη φάση, και έπειτα από έλεγχο των υφιστάμενων μοντέλων επιδοματικής πολιτικής, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή των εξαγγελιών της ΔΕΘ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
- Αυξήσεις σε βασικά επιδόματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης
- Αναθεώρηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων
- Ενίσχυση των ποσών για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εξορθολογισμός των παροχών θα φέρει μειώσεις στον αριθμό των δικαιούχων, ώστε οι πόροι να φτάσουν στους πραγματικά αδύναμους.
Τρίτεκνοι – Πολύτεκνοι: Σταδιακή εξίσωση
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι συσκέψεις των αρμόδιων υπουργείων για την προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης τριτέκνων και πολυτέκνων. Ήδη σε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου ΙΙ», οι τρίτεκνοι εξισώνονται με τους πολύτεκνους όσον αφορά το επιδοτούμενο επιτόκιο, ενώ ανάλογη ισχύς έχει και στο πρόγραμμα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Στο άμεσο μέλλον, αναμένεται να εξεταστεί, σε συνεργασία του υπουργείου Οικογένειας και του υπουργείου Εσωτερικών, το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα σε τριτέκνους και πολύτεκνους στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, στο πρότυπο παλαιότερων πολιτικών κοινωνικής μέριμνας.