
Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο πρότυπης δίκης που δρομολογήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΑΔΕΔΥ. Η υπόθεση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα περίπου 600.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Κομβικό σημείο στην υπόθεση αποτελεί η ερμηνεία της Οδηγίας 2022/2041 της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με τον ν. 5163/2024. Η Οδηγία απαιτεί εξίσωση των κατώτατων αποδοχών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χωρίς διακρίσεις – όπως αυτές που παραμένουν αναφορικά με τα δώρα εορτών και την άδεια στους δημοσίους υπαλλήλους.
Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος ζητά αποζημίωση για τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας των ετών 2023 και 2024, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν του καταβλήθηκαν παράνομα λόγω αδράνειας του νομοθέτη.
Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μιχαλακόπουλος, σημείωσε πως η οδηγία έχει εφαρμογή και στους δημοσίους υπαλλήλους και ότι η μη χορήγηση των επιδομάτων οδηγεί σε άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπου τα δώρα εορτών εντάσσονται στον κατώτατο εγγυημένο μισθό.
Από την πλευρά του το Δημόσιο, δια του νομικού του εκπροσώπου, υποστήριξε πως η απουσία των επιδομάτων δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας ή της δίκαιης κατανομής των δημοσίων βαρών. Παράλληλα, οι συνήγοροι του Δημοσίου έθεσαν ζήτημα αρμοδιότητας του ΣτΕ, αμφισβητώντας το αν μπορεί να κρίνει την παράλειψη της Πολιτείας να νομοθετήσει.
Η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ αντέτεινε ότι οι οικονομικές συνθήκες του 2012, όταν καταργήθηκαν τα δώρα, δεν υφίστανται πλέον και ότι η μη επαναφορά τους συνιστά παραβίαση τόσο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσο και της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν πια δημοσιονομικά περιθώρια.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος, τόνισε πως το δικαστήριο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον νομοθέτη, όμως είναι υποχρεωμένο να απαντήσει στις νομικές αιτιάσεις που τίθενται.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.