Σε καλύτερη μοίρα η Κρήτη λόγω τουρισμού – Η Κρήτη αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία των συνδικάτων – Διεκδίκηση επαναφοράς Συλλογικών Συμβάσεων και αυξήσεις μισθών
Σε μαζικό ξεσηκωμό κατά της ακρίβειας, διεκδικώντας την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους κλάδους, αλλά και την επιστροφή της διαπραγματευτικής προσπάθειας για τις αυξήσεις των μισθών ανάμεσα στους εταίρους και όχι με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, καλεί μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” και του neakriti.gr τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Ο συνδικαλιστής, με αφορμή την παρουσία του στην Κρήτη, για την καλύτερη διοργάνωση της απεργίας της 17ης Απριλίου, παραχώρησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr συνέντευξη χθες, στη διάρκεια της οποίας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των οικογενειών τους με βάση τους σημερινούς μισθούς, αλλά και τις αυξήσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
– Κύριε Παναγόπουλε, από τη μέχρι τώρα εκστρατεία σας σε διάφορες περιοχές της χώρας, ποια είναι τα πρώτα σας συμπεράσματα ως προς την ακρίβεια και την κατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων;
«Να μην προκηρύσσουμε την κάθε μας απεργία, επειδή κάποιος μας την υπαγορεύει, κόμμα, παράταξη ή σχήμα. Αλλά να την οργανώνουμε με τρόπο τέτοιο, ώστε να καταλαβαίνει ο εργαζόμενος τη σημασία της απεργίας. Να καταλαβαίνει την ανάγκη, να συμμετέχει όχι μόνο στην απεργία, αλλά και στην πορεία προς την απεργία. Και αυτό θα πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη δράση μας».
– Ιδιαίτερα για την Κρήτη, εντοπίζετε σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;
«Η Κρήτη έχει ένα πλεονέκτημα: Έχει ισχυρά Εργατικά Κέντρα. Όλα τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης είναι ισχυρά. Και η ΓΣΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα Εργατικά της Κέντρα και οι Ομοσπονδίες της. Αυτό που εντοπίζω εγώ στην Κρήτη είναι ότι αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία των συνδικάτων. Και αυτό θα πρέπει να το “πιστώσουμε” στους Κρητικούς».
– Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, επειδή εμείς εδώ έχουμε και τον τουρισμό, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση ως προς την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων;
«Νομίζω, ναι. Αλλά έχουμε και στην Κρήτη μεγάλα προβλήματα. Και ιδίως με τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό. Αυτά θα τα πούμε αναλυτικότερα όταν θα έρθουμε και στο Ηράκλειο. Για να αναδείξουμε και τα τοπικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο έχει να κάνει βεβαίως με τους εποχικά εργαζόμενους, για τους οποίους δεν υπάρχει η στήριξη που θα έπρεπε από τις κυβερνήσεις. Και δυστυχώς το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και φέτος είναι να μη δέχονται να δηλώνουν επαναπρόσληψη οι εποχικά απασχολούμενοι, γιατί είναι και κακές οι συνθήκες και κακές οι αμοιβές».
– Υπάρχει και το όργιο της “μαύρης εργασίας”…
«Αυτό δεν καταπολεμάται, παρά μόνο αν πάρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις μας πίσω, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα κανένας εργοδότης να έχει εργαζόμενους που να εκμεταλλεύεται. Και από την άλλη να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός με τους άλλους επιχειρηματίες».
«Μια τρύπα στο νερό»
– Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να πάμε στο άμεσο μέλλον σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους εργαζόμενους…
«Η κυβέρνηση, θα σας έλεγα, ότι κάνει μια “τρύπα στο νερό”. Κάνει μόνο επικοινωνιακά τεχνάσματα. Όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς λέει ότι ο μισθός, αν φτάσει στα 908 ευρώ που προτείνει η ΓΣΕΕ, είναι στο κατώφλι της φτώχιας, καταλαβαίνετε πως ένας μισθός πέριξ των 800 ευρώ είναι κοροϊδία. Και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα πλήττονται ασύμμετρα και από την ακρίβεια. Γιατί αλλιώς πλήττεται ένας εργαζόμενος που παίρνει 2.000 ευρώ. Κι αλλιώς πλήττεται ο εργαζόμενος που παίρνει 780 ευρώ μικτά».
– Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες να υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι σοβαρά αποδυναμωμένες και εδώ στην Κρήτη. Βλέπετε εσείς “φως” από την κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα;
«Η κυβέρνηση διανύει την περίοδο της αλαζονείας της. Και το αντιλαμβανόμαστε, όταν υπάρχει τέτοια ανισορροπία σε όλο το πολιτικό σύστημα. Όταν δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα. Δε θέλω να κρίνω τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται. Ξέρω όμως ότι η πολιτική εξουσία θέλει πίεση. Και νομίζω ότι τη μεγαλύτερη και την ισχυρότερη αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή την ασκεί η ακρίβεια. Η ακρίβεια λοιπόν είναι αυτή που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να δει κατάματα τα προβλήματα που υπάρχουν και θα την υποχρεώσει να δώσει και λύση. Γι’ αυτό θα πρέπει να πιέζουμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να αγωνιστούμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούμε».
«Όλοι στους δρόμους στις 17 Απριλίου»
– Μιλήστε μας για την επόμενη απεργιακή κινητοποίηση.
«Έχουμε την απεργία μας στις 17 Απριλίου. Τότε όλοι θα πρέπει να είμαστε όμως στον δρόμο. Έχουμε μέσω των Εργατικών Κέντρων ξεκινήσει αυτήν την εκστρατεία. Έχουμε εκδώσει υλικό και εξηγούμε στους εργαζόμενους τι συμβαίνει με τους μισθούς. Τι συμβαίνει με τις Συλλογικές Συμβάσεις. Και εξηγούμε πως αυτό εντείνει τις ανισότητες εντός κοινωνιών που είχαν μια ομοιογένεια. Και παρ’ όλα αυτά οι ανισότητες φτάνουν σε ακραία σημεία. Και θα θέλαμε τα Εργατικά Κέντρα να συνεχίσουν μετά από μας, ώστε στις 17 Απριλίου να γίνει μια απεργία δυναμική. Και μαζική. Ώστε να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν είναι χωρίς αντίπαλο. Και απέναντί της είναι οι εργαζόμενοι. Είναι αυτοί που ο μισθός τους έχει μειωθεί και λόγω των μνημονίων και λόγω του πληθωρισμού. Και να δώσουμε τη μάχη μας για να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει θεσμικές λύσεις. Και αυτό που εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση δεν είναι να πληρώσει, αλλά να μας δώσει τα “όπλα” μας, αυτά που είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις. Αυτό που θεωρεί αυτονόητο η Ε.Ε., να έχουμε Συλλογικές Συμβάσεις. Αυτό ζητάμε»…